HaykeKookt P&O

 

 

 

 

Wat heb je in huis?

Laten we daar eerst eens naar kijken. Geef me een dag de tijd om je personeel te observeren en je krijgt van mij een rapportage waar je van op zult kijken. Jarenlange ervaring in de wereld van sales, werving, selectie en detachering in de IT heeft van mij een ‘People-Manager’ gemaakt. Ik zie wat voor vlees jij in de kuip hebt. Wat jouw parels zijn en waar de lichtjes nog even aangestoken moeten worden. Die rapportage bespreken wij. Kort en krachtig en daar komen wat actiepunten uit voort.

·       Gaan we in gesprek met de medewerker?
·       Moet je staff uitgebreid worden?
·       Heeft je staf meer begeleiding en sturing nodig?
·       Moet er iemand uit?

Werving & Selectie

Ik stel na een goed gesprek met jou, aan de kachel of tussen de bedrijven door, mag ook bij de groothandel als je daar toch rondloopt, een pakkende en succesvolle advertentie op en deze plaatsen we op de reguliere media als Instagram, FaceBook en Indeed. Natuurlijk melden zich geschikte kandidaten, soms veel en soms ook bar weinig. Ligt dat aan hen, aan onze advertentie of aan jouw reputatie?

Er wordt door ons een eerste selectie van kandidaten gemaakt. Vervolgens moeten die potentiële horecakoningen en horecakoninginnen geïnterviewd en dat moet professioneel gebeuren, daar moet je de tijd voor nemen. Luisteren en inventariseren wat hun wensen en verwachtingen maar ook vooral hun kwaliteiten en ervaringen zijn. Dat doe ik voor je, met mijn jarenlange ervaring in dit vak weet ik precies waar ik mijn vinger op moet leggen. Van die gesprekken moet een verslag geschreven worden, misschien referenties gebeld. De eerste aanleg van het personeelsdossier. Er moet een definitieve selectie worden gemaakt. Dat doe ik ook voor je. Ik neem alles uit handen en haal zo de krenten uit de pap en presenteer die uiteindelijk aan jou. En dat kan allemaal heel snel, zo snel als de kandidaat kan.

Begeleiding en Training

Vaak is het fijn als iemand lekker jong is en vol enthousiasme aan de slag wil maar als hij het ‘eng’ vindt om mensen recht aan te kijken omdat hij nog wat jong is, dan weet je zeker dat hij leuk is met personeelseten maar niet voor je gasten. Hoe vaak hoor je de klacht dat mensen koning zijn in het vermijden van blikken van gasten. Zelfs opgestoken vingers worden genegeerd. Of dat men 100x voorbij loopt met lege handen terwijl ‘nooit met lege handen naar de keuken’ of een tafel toch echt de gulden regel is in de horeca.

Daar kun je wat aan doen, door een goed gesprek waarin je achterhaalt of dit nieuwe lid van de brigade die ervaring en die potentie heeft. Wat zijn verwachtingen zijn of waren. Ik stuur hem of haar direct aan op eerder geconstateerde handelingen. Vaak is het geen onwil van mensen maar onervarenheid, bescheidenheid of simpelweg gebrek aan kennis en gebrek aan uitleg of routine. Laat ze vooral doen waar ze goed in zijn dan is hun verantwoordelijkheidsgevoel, prestatie en werkgenot het hoogst. Daar pluk jij de vruchten van. Hoe je dat doet? Dat leg ik je uit.

Ik kan sessies met jouw team inplannen op tijdstippen die voor jouw reguliere openingstijden gunstig zijn. Dit kunnen individuele sessies zijn, in kleine groepen of met het voltallige team. Een training die vooral gericht is op ervaring en logica. Dus geen boekwerken of ‘ancient history’ maar hands-on aanpak.

En ja ook de witte brigade mag in gesprek met de zwarte brigade zodat ze elkaar blijven begrijpen en waar nodig voor elkaar door het vuur gaan. Vaak is het slechts een kwestie van leren kennen. Ik ben ervan overtuigd dat door persoonlijke begeleiding van iemand uit het vak met bergen ervaring, het beter aan- en overkomt dan die schreeuw tussen pass en voorkant.

Afscheid nemen

Dossieropbouw en afscheid nemen. Soms moet het. Als blijkt dat iemand niet voldoet, niet past in het team en eigenlijk niet verder wil, dan moetje afscheid nemen. Op een nette en vooral efficiënte manier. Ga niet wachten tot dit teamlid zich ziek meldt maar bespaar je eigen bedrijfsvoering bakken met geld door het voor te zijn. Heb je een gesprek met een medewerker, ik zit erbij, noteer alles, schrijf een brief naar de medewerker met een samenvatting van het gesprek. Dossieropbouw zodat het altijd aan beide zijden duidelijk is hoe de vlag erbij staat.

Reorganisatie en Interim

Een diepe zucht en berusting, alles moet anders, pas op de plaats, ademhalen, resumeren, herstructureren en weer doorgaan. Te hard gegroeid, te populair, te veel verloop, te veel oud zeer in huis? Allemaal van die zaken die er door de jaren heen insluipen en waar je iets mee moet. Maar wanneer? Meestal te laat. Maar wees eerlijk, je ziet het aankomen dus grijp in! Word niet zo’n onderneming die aan succes ten onder gaat!

Ik kan discreet meekijken om te zorgen voor een betere profilering in de markt, ik kan me richten op de werkdruk in het bedrijf, de angels eruit halen, hier en daar een bommetje laten vallen om de scherven daarna zelf zo pijnloos als mogelijk te verwijderen. Het is allemaal niet zo moeilijk maar het kost tijd. En nuchtere afstand. Die tijd en die afstand heb ik. Maar ook hart voor het vak en de ondernemers in dat vak! Dus vraag het mij en plan ons eens 24 uur in, je zult verbaasd zijn. En vooral, weer verder kunnen!

 

Doen waar je goed in bent!

‘Side-Effects’ behorende bij je bedrijfsvoering, laat ons helpen!
Laten we eens een vrijblijvende kop koffie drinken.

Contact opnemen